Stenslag af Anna Pia Holmgaard

Skærmbillede 2016-05-26 kl. 11.17.57Det er altid en glæde, når en kollega lykkes med sine forfatterdrømme. Jeg kender ikke Anna Pia Holmgaard personligt og har aldrig mødt hende, men på mange måder tror jeg, at vi ligner hinanden. Uddannede journalister der lever af journalistik og kommunikation og har skønlitterære ambitioner. Nu er Holmgaard debuteret med romanen Stenslag på forlaget Turbine, og den kan hun godt være stolt af.

Det er sommer og ferietid, da en række skæbner fletter sig ind og ud af hinandens livsbaner, mens de drøner ud af motorvejen. Hver for sig er eller bliver de forbundne under kørslen, og turen bliver et vendepunkt i hver persons liv.

Stærkest er historien om Lars og Lotte og deres to børn på vej mod ferie i Skagen. Prototypen på en kernesund superfamilie anno 2016 med styr på det hele, men under overfladen er der giga-krise.

De elskede hinanden. Men de elskede allermest de bedste versioner af hinanden, ferieudgaven af Lotte og Lars. Solbrune, glade, veludhvilede, og allerhelst ved pool, langt væk hjemmefra, hvor IKEA-indkøbene støvede til. Den bedste version af dem hver især var desværre gået i hi for at passe på sig selv i den brandstorm af krav, de begge stod i.

For Lotte og Lars intensiverer det ægteskabelige drama sig på turen. Lars får for lidt og har været utro med karrierekvinden Carin. Hun udviser stalkeradfærd på telefonen og følger efter mod Skagen i overbevisning om, at Lars snart vil forlade sin kone. Lotte opdager en sms på hans telefon, fanden er løs på den jyske motorvej, og det går selvfølgelig værst udover børnene. Forældrene farer løs på hinanden og års indestængte aggressioner bliver sluppet ud og æltet udover den anden i et infantilt raseri.

Da de når i feriemål, må svigermor træde til. Lars’ mor Inga synes de begge er nogle fjolser men støtter op for børnenes skyld. Inga har ellers nok at se til med en døende veninde på hospice, der tilfældigvis er karriere-Carins mor, men de har ikke kontakt. Inga sætter Lars og Lottes perfektionisme og høje forventninger til hinanden i perspektiv. Hun er fra en generation, der tager ansvar. Deres historier er hver især fængende og indlevende og flere steder rørende beskrevet. Men der er mange flere i persongalleriet, hvis liv bliver viklet ind i hinanden i bedste Short Cuts-stil, og nogle gør mere indtryk end andre.

Svagest står historien om Jos og Lilla. To unge piger på eventyr, der ender som en flugt fra egen idioti. Deres handlinger fører til gengæld et andet par sammen og danner en fin lille kærlighedshistorie. Og så er der unge Stine hvis møde med den afdankede rockstjerne Luffe sætter evige spor.

Stenslag er et samlet set yderst velfungerende, velskrevet og flot anlagt puslespil af historier og personer, der bindes sammen omkring et veldrejet plot, der kulminerer i Skagen, hvor alle ramler ind i hinanden. Et afdæmpet drama med hverdagshistorier sat helt ud på spidsen. Jeg kunne godt have undværet et par af personerne og deres historier. Det bliver lidt overfladisk hist og pist. Men det er svært at sige hvilke, da alle har en funktion for helheden. Uanset er det en flot, ambitiøs og vellykket debut.

Bogen er venligst tilsendt af Turbines forlag.

 

Advertisement