Askeblomster af Patrick Modiano

Skærmbillede 2015-03-13 kl. 16.29.22Oh la la…jeg har fornylig været et smut i Paris og har meget passende for lejligheden læst denne lille sag på kun 140 sider. Og hvilke sider. Askeblomster er skrevet af den franske forfatter Patrick Modiano, vinder af Nobelprisen i litteratur 2014. Kun tre af hans mere end 30 bøger er indtil videre oversat til dansk. Smertepunktet og Et forbasket forår er to andre titler, som jeg vil læse i en meget nær fremtid. Det ville være storslået at kunne læse dem på originalsproget, men der må jeg desværre melde fra med mit begrænsede ordforråd. Men for jer der kan, må det være smukt at høre en sætning som denne på fransk:

Champs-Élysées…Den minder om en dam beskrevet af en engelsk romanforfatterinde, på bunden af hvilken ekkoet af stemmerne fra alle dem, der har gået og drømt langs dens bredder, aflejrer sig lag for lag. Det glitrende vand bevarer disse ekkoer i alt evighed, og på stille nætter blander de sig med hverandre….

Fælles for Modianos bøger er, at de beskriver erindringsglimt oftest fra Paris. I Askeblomster følger vi en fortæller, der vandrer omkring i byens gader og kvarterer og tænker tilbage på forskellige episoder og historier fra byen. Fra 1930’erne, under krigen, i tresserne og frem til i dag. Mennesker han har mødt i barndommen, ungdommen, som voksen, en tidligere kæreste, et par der dør under mærkelige omstændigheder, en mystisk bekendt med en stjålen identitet, en varmhjertet dansk kvinde. Historier og anekdoter, der fører spor til hver andre igennem fortid og nutid. Uden begyndelse, uden afslutning og uden opklaring af de gåder, historierne efterlader. Det lyder måske som besværlig og uforløst læsning. Det er det ikke.

Det er enkelt, det er smukt, og det er blændende godt. Og hvis du snart skal til Paris, er det helt oplagt at tage denne lille lette bog med i håndtasken og nyde de fine linjer og forunderlige historier, mens du nipper af din kaffe på en solbelyst fortovscafé.

 

Advertisement