Serial af Sarah Koenig m.fl.

Skærmbillede 2015-03-29 kl. 18.33.13Podcasts blev for alvor et hit indenfor digital storytelling med den amerikanske radiofortælling Serial, der blev udgivet i efteråret 2014. Hvis du ikke skulle have hørt om verdens mest omtalte af slagsen, så får du lige et par linjer her, for den er absolut værd at lytte til.

Serial er et stykke mesterlig journalistik et spin-off bedrevet af kræfterne bag This American Life, et radioshow som udgiver podcasts på stribe, som du finder her.

Med journalist og vært Sarah Koenig i spidsen optrevler et team af journalister og jurister en mordsag fra 1999 og stiller skarpt på en stribe ubesvarede spørgsmål, der skaber tvivl om sagens afgørelse. En ung high school elev Hae, forsvinder i Baltimore, USA og bliver en måned senere fundet kvalt i en park. Hendes ekskæreste Adnan bliver i løbet af det følgende år anklaget for mordet på baggrund af en række indicier, mest fordi kammeraten Jay vidner om, at han har hjulpet Adnan med at begrave Haes lig. Adnan bliver dømt på livstid og sidder den dag i dag fængslet på livstid, nu på 15. år. Men hvad nu hvis han ikke gjorde det?

Det spørgsmål er motoren i Serial. Journalisten har sin tvivl, og det får lytterne også i løbet af de tolv nervepirrende afsnit, der er lige til at hente gratis ned fra nettet.

Adnan har hele vejen igennem bedyret sin uskyld, og alle de fakta og vidneudsagn der bliver fremlagt i løbet af serien serverer i hvert fald ikke noget motiv, for at han skulle have gjort det. Der er dog heller ikke et klart belæg eller beviser for, at han ikke skulle have gjort det.

I løbet af udsendelsen fremgår det, at Adnan er en flinker og velovervejet fyr, og man tager sig selv i at håbe på, at der dukker beviser for hans uskyld op, hvilket tydeligvis også er journalistens hensigt. Men det gør der ikke, så hvad nu hvis han alligevel gjorde det?

Som lytter sidder jeg stort set tilbage med den samme tvivl fra start til slut efter knap ti timers vidneudsagn og spekulationer frem og tilbage om mystiske breve, uplacerbare telefonbokse og kryptiske vidneudsagn. Lyttere verden over er splittet mellem en følelse, der vejer enten for eller imod som et andet jurymedlem uden at have noget konkret at hænge det op på. Jeg vil ikke afsløre, hvad jeg selv hælder mest til, men selve føljetonen er altså ikke mindre spændende af den grund. Den beretter ikke kun gennemgribende om detaljerne omkring et mord og et muligt justitsmord men også om kultursammenstød på tværs af generationer, nationaliteter og livsstil i det amerikanske samfund. Adnan er muslim af pakistansk afstamning, Haes familie er kinesisk. Det unge par er vilde med hinanden og gør alt det som gennemsnittet af andre amerikanske teenagere gør: de drikker, de fester, de knalder og tager stoffer. Men de lever et dobbeltliv, for den slags adfærd er helt uacceptabel i deres respektive familier og bare det at date en fra en anden kultur er uhørt, så deres kærlighed foregår i smug og med hjælp fra vennerne. Det er interessant at høre om de unges dobbeltliv, og hvordan de bliver vant til at lyve for at passe ind og være som de andre. Og det er interessant og skræmmende at følge en af blot tusindvis af ubegribelige mordsager fra dagligdagen i USA. At få sat skæbner og ansigter på de mennesker, det handler om i en lang, tung statistik og komme helt tæt på historien bag.

Døm selv og hent hele serien her.

Det bedste ved podcasts er, at du kan svinge støvsugeren eller gå en lang tur imens. Serial kræver dog en del koncentration, hvis du ikke skal slippe taget i sagen. Så lad dig ikke distahere for meget.

Hvis du ikke kan få nok, er der samlet et antal spot-on parodier på Serial og værtens særegne fortælleform her

Advertisement